Grand feu emalia
Grand Feu (great fire) to wielowiekowa technika emaliowania polegająca na nałożeniu na powierzchnię bazową (miedzianej tarczy) starannie przygotowanego proszku emaliowego i połączeniu ze sobą poprzez wielokrotne podgrzewanie w temperaturze 800 – 1200 stopni.
Intensywne ciepło i wielki ogień (od czego wzięła się nazwa grand feu) wydobywające się w procesie wypalania wynikają z nagłego zapalenia się nałożonej na tarczę warstwy alkoholu powodującego trwałe przywieranie do powierzchni drobnego proszku emalii, co ma znaczenie podczas transportu do pieca. Wypalanie w ekstremalnie wysokich temperaturach pozwala na wyeksponowanie niewiarygodnie precyzyjnych szczegółów oraz na stałe utrwala szkliwo i zabezpiecza przed pęknięciem.
Technika grand feu obejmuje kilka etapów. W pierwszym z nich tworzy się bazowe podłoże w formie miedzianego krążka. Miedź nie zawiera mieszanek, które negatywnie wpływają na jakość finalnego efektu. Następnie tarczę pokrywa się mieszanką zawierającą wodę i zabarwiony proszek emaliowy. Wysuszona tarcza poddawana jest pierwszemu wypalaniu w temperaturze około 900-1000°C, aby wytrzymać wiele kolejnych wypaleń w piecu. Po kilku, kilkunastu wypaleniach w piecu mieszanka zawierająca kolorowy proszek jest zeszklona przez ciepło a barwa stopniowo staje się coraz bardziej intensywna.
W końcowym etapie tarcza jest pokrywana dwu lub trzywarstwową przezroczystą emalią chroniącą przed efektem starzenia. Po zakończeniu wypalania wykonuje się polerowanie w celu uzyskania pełnego blasku.