Basel 2013: Damska kolekcja OMEGI
Rozpieszczane w ostatnim czasie przez branżę zegarmistrzowską panie mają kolejny powód do radości. OMEGA zaprezentowała model Constellation Sedna oraz nowe wersje kolorystyczne De Ville Ladymatic. Wszystkie zegarki zadebiutują podczas targów w Bazylei.
OMEGA Constellation Sedna
Dzięki współpracy materiałoznawców i naukowców pracujących dla firm należących do Swatch Group (w tym Omegi), udało się stworzyć i opatentować złoto o nowym składzie – Sedna. Nazwa wzięła się od jednego z najbardziej czerwonych obiektów w Układzie Słonecznym, a sam materiał powstał z połączenia złota, miedzi i palladu (minimalna zawartość różowego złota to 75%). I tak Sedna (o kosmicznej genezie) zasili szeregi gwiezdnej konstelacji Omegi.
Prócz koperty, z Sedny wykonano również nakładane indeksy, wskazówki i zapięcie. Srebrna tarcza typu „pie-pan” inspirowana była tą z pierwszego modelu Constellation z 1952 roku (1952 to również limitacja, w jakiej nowa Omega pojawi się na rynku).
Koperta zegarka jest polerowana, a bezel szczotkowany (z widocznymi indeksami godzinowymi w postaci rzymskich cyfr). W środku pracować będzie mechanizm 8501 z wychwytem współosiowym Co-Axial i elementami z krzemu Si14. Czasomierz jest wodoodporny do 100m i trafi do sprzedaży na brązowym, skórzanym pasku.
OMEGA De Ville Ladymatic
BaselWorld będzie także okazją do zapoznania się z kolorowymi propozycjami w obrębie kolekcji Ladymatic. Debiutujące modele otrzymają tarczę w kolorze purpurowym, szarym, różowym lub niebieskim – z czego w dwóch ostatnich przypadkach jej budulcem będzie masa perłowa. Cyferblaty – prócz ciekawych, zdobiących je wzorów – skrywają 11 diamentów osadzonych w wykonanych z białego złota „uchwytach”. Złote są również trzy centralne wskazówki (godzinową i minutową pokryto SuperLuminovą).
Zegarki Ladymatic, którym twarzy i nadgarstka użyczyła Nicole Kidman, zadebiutowały 3 lata temu. Stanowią połączenie klasyki z nowoczesnością; modnego, „świeżego” designu z automatycznym mechanizmem (8520 z Co-Axialem i elementami z krzemu).
opracowanie: Tomasz Kiełtyka